Навчальний календар на 2017-2018 рік

osen-kanikuli

osen-kanikuli

Не існує такої дитини шкільного віку, яка б не мріяла про чергові канікули, адже в цей час не треба ходити до школи і можна повністю себе присвятити різноманітним іграм із власними забавками або спілкуванню з друзями. Не менш важливо знати батькам, коли у дітей наступають вільні від навчання дні. Таку інформацію містить навчальний календар на 2017-2018 рік в Україні.

 

 

Ознайомившись з цим документом, можна заздалегідь ретельно запланувати відпочинок дітей у таборі або ж подорож в гості до бабусі, яка проживає на значній відстані від оселі. Канікули є неодмінним атрибутом вдалого навчального процесу, адже під час них, школяр має змогу фізично і психологічно відпочити, у нього з’являється вже втрачене за довгі навчальні дні натхнення, потяг до знань.

Навчальний рік 2017-2018 року було наперед розплановано працівниками Міністерства освіти. В цілому графік шкільних канікул майже не відрізняється від приписів минулих років.

Коли ж будуть канікули?

В більшості шкіл процес навчаня розділений на так звані чверті, значно рідше в закладах освіти застосовується поділ на триместри. Оскільки популярність першого варіанту значно вища, в першу чергу викладена інформація про розклад вихідних днів школярів зі звичайною системою.

Перші канікули після початку шкільного року будуть осінню. Зазвичай вони припадають на останні дні другого місяця (жовтень) і декілька днів третього навчального місяця (листопад).

Осінні канікули в 2017-2018 навчальному році розпочнуться 28 жовтня і будуть тривати включно до 6 листопада. На календарі кінцева дата припадає на понеділок, через те що згідно з виробничим календарем субота 4 листопада є неробочим днем, який переноситься на 6 листопада. Завдяки цьому святковому дню тривалість канікулів цього року збільшилась на один день. Середньостатистичні осінні канікули українського школяра тривають от 7 до 10 діб.

На думку психологів, ці канікули надзвичайно важливі для дітей, адже після довготривалого літнього відпочинку, навчання дається ой як нелегко. Для того щоб дитина повноцінно відпочила за цей період, їй варто допомогти забути про шкільні заняття за допомогою різноманітних методів, крім постійного сидіння за комп’ютером.

Другі канікули припадають на середину зими — останній тиждень року і більшість новорічних свят. В 2018 році вони розпочнуться 25 грудня і триватимуть 9 січня. Кількість вихідних днів може бути збільшена в разі виникнення дуже несприятливих погодних умов (зазвичай дуже сильні морози — від 25С), запровадження карантину або в випадку, коли освітнє приміщення недостатньо отоплюється — якщо в класі температура нижча ніж +18 С заняття проводити не дозволяється.

Міністерством освіти передбачані додаткові зимові канікули лише для учнів першого класу, тривалість яких один тиждень. Вихідні для найменшеньких стартують 19 лютого.

В цілому зимовий відпочинок протягом 2017-2018 навчального року за нормальних умов триває в середньому 14 — 20 діб.

Третіх канікул варто очікувати весною. Весняні канікули в 2017-2018 навчальному році заплановані на період 26 березня — 1 квітня. Однак, на практиці ці терміни можуть бути зміненими шкільним керівництвом, задля запобігання розповсюдження вірусних хвароб (грип, ОРВі). Як правило, такі карантини припадають на середину березня. Приписи предбачають відпочинок на протязі 7 -10 діб, проте кількість вихідних днів може бути збільшена з огляду на те, як агресивно поширюються сезонні респіраторні хвороби.

Безумовно найулюбленішими канікулами школярів всіх вікових категорій є літні канікули. Цих канікул з нетерпінням чекають, адже вони тривають на протязі аж трьох календарних місяців, які припадають на найтеплішу пору року. Саме в цей час батьки відправляють улюблених дітлахів до оздоровчих таборів, які залишать у їхній пам’яті лише позитивні враження, адже їхня розважальна программа не залишить байдужим жодного, навіть найактивнішого і найдопитливішого відвідувача.

Для кожного ступеня навчального процесу літні канікули в 2018 році розпочинаються в різний час.

Відтак для школярів молодших класів (1-4) їхній початок припадає на 25 травня.

Учням 5, 6, 7,8,10 класів можна забути про навчання уже в перший літній день.

Для школярів випускних класів канікули розпочнуться, після складення всіх екзасенів, які передбачені Державною підсумковою атестацією.

Для учнів, які здобувають освіту у освітніх закладах з триместровою системою канікули розпочинаються після закінчення п’яти (іноді шести)навчальних тижнів – орієнтовно 35 днів. Тривалість канікул – 7 календарних днів.

Як і в закладах, де освітній процес поділено на чверті, статут школи з такою системою передбачає однакові зимові канікули.

Розклад канікул

  • Перші канікули розпочинаються 9 жовтня, а закінчуються 15.
  • Другі осінні канікули припадають на період з 20 по 26 листопада.
  • Кількість новорічних вихідних практично збігається в усіх школах. Тривають вони з 25 грудня по 8 січня.
  • Другі зимові канікули розпочнуться 19 лютого, і триватимуть по 25 число останнього місяця зими.
  • Весною школярі зможуть відпочити лише один раз, який припадає на період з 9 по 15 квітня.
  • Період літніх канікул є однаковим для усіх закладів шкільної освіти незалежно від системи, яка в них запроваджена. Найдовші канікули тривають три календарних місяця – з 1 червня по 31 серпня.
  • Визначити чіткі терміни відпочинку студентів доволі складно, адже їх визначає керівництво осітньої установи. Зимові і літні канікули тривають не менше 1,5 місяця і залежать від результату складання іспитів і наявності практики.

Ці терміни носять цілком рекомендаційний характер і можуть змінюватися в результаті рішення керівництва окремого навчального закладу, адже воно володіє беззаперечним правом регулювати освітній процес самостійно з огляду на власний статут і непередбачені обставини.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *