Виховний захід: «Твоє життя – твій вибір.»

 

Рисунок1МЕТА ЗАХОДУ: Формування активного усвідомлення студентами широкого кола своїх можливостей, своєї активної позиції в їх реалізації; навчити учасників визначати власні духовні цінності та вплив духовних цінностей на життя; виховувати почуття людської гідності, бажання духовно вдосконалюватися.

ОБЛАДНАННЯ: Мультимедійний проектор, презентація, жетони для вправи «Як розпорядитися своїм життям?», мікрофон, картки з крилатими фразами про сенс життя.

Х І Д    З А Н Я Т Т Я

(Слайд 2)Пам’ятай! Життя є дар, великий дар.
І той, хто його не цінує,
Цього дарунку не заслуговує.
(Леонардо да Вінчі)
Вступне слово куратора
– Сьогодні на нашій виховній годині ми поговоримо про наше з вами життя, наші здібності та можливості, вибір, який нам доводиться робити в житті.
Вправа «Коло асоціацій»

(Слайд 3)
–  Скажіть, які асоціації виникають у вас зі словом «життя»? (Добро, любов, діти, родина, здоров’я, щастя, гроші, друзі і т.д.)

Вправа «Трикутник життя»

А тепер давайте з усіх цих асоціацій виберемо найголовніші три слова і складемо трикутник життя.
–         Що для кожного з нас найцінніше в житті?

Малюється трикутник життя, вибираються основні поняття
Здоров’я – Родина – Робота
–    Що може зашкодити вашому життю? (Алкоголь, тютюнопаління, наркотики, неправильний спосіб життя, …)
–   Від кого буде залежати ваше життя? (Від нас самих, кожна людина вирішує як їй жити, …)
Висновок: Життя дуже багатогранне, це – яскравий світ, але для кожного він особистий та особливий.

 

(Слайд 4) Розповідь студентом притчі про позитивне мислення

“Позитивне мислення дуже важливе на шляху до успіху”.

Притча про позитивне мислення

(Слайд 5)Одному султанові приснився сон, що в нього повипадали всі зуби. Він покликав мудреця та наказав тому пояснити сон. Той сказав : ” О султане, я маю неприємну звістку – усі твої родичі скоро помруть.” Розгніваний султан відправив мудреця до в’язниці та покликав іншого. Той вислухав сон і промовив: “О султане, в мене для тебе дуже приємна звістка – ти будеш жити довго і переживеш усіх своїх родичів ! “. Султан заспокоївся та щедро нагородив мудреця.

Розказана східна притча яскраво ілюструє значення в житті людини позитивного міркування. Коли ми мислимо позитивно, ми маємо доступ до досвіду своїх успіхів, які були в нашому житті. Якщо ми зустрічаємось з проблемою, маючи позитивний настрій, ми згадуємо всі успішні рішення подібних проблем у минулому та збільшуємо шанси на новий успіх.

Висновок: Отже, позитивне мислення  одна із  складових досягнення успіху. Успіх це стан розуму. В житті зустрічаються різні обставини, але те, якими ми бачимо себе чи інших , – це питання нашого вибору, а не обставин.

(Слайд 6) Часто ми зустрічаємо тезу: «Хочеш змінити життя на краще – зміни свої думки». Перестань зациклюватися на негативі, порівнювати себе з кимось, пліткувати і скаржитися. Здається, що це не так і складно. Більш того, багато людей дійсно абсолютно щиро вважають, що мислять виключно в позитивному ключі. Щоб перебудувати свої думки і перевірити себе, американський пастор Уїлл Боуен запропонував надіти фіолетовий браслет і чесно проносити його на одній руці  21 день без скарг.

Сам автор писав, що йому вдалося зробити це тільки через 3 місяці, а більшість людей приходять до цього результату через 5-6 місяців. Перші кілька тижнів браслет «кочує» з руки на руку по 10-20 разів на день, потім раз в день, а через кілька місяців може протриматися і цілий тиждень на одній руці. Ідея виявилася настільки чудовою і ефективною, що її підтримали мільйони людей по всьому світу.

За цей час людина навчається помічати більше позитивних моментів в собі і світі навколо себе. Багато пишуть, що їм начебто зняли пов’язку з очей – виявляється, світ не такий вже й поганий, а нас щодня оточує безліч по-справжньому цікавих і позитивних речей. Спочатку ви будете вишукувати це з трудом, але з часом цей вибір стає більш усвідомленим, а світ перетворюється до невпізнання.

Висновок: Знай, що хороших людей набагато більше, тому шанс зустріти їх саме сьогодні дуже великий.
Вправа «Як розпорядитися своїм життям?»

(Слайди 7-17)  Пояснюю правила гри та роздаю кожному студенту 10 жетонів, на кожному з них треба написати своє прізвище.

  • Ці жетони будуть уособлювати вас і гратимуть роль символічних грошей, тобто засобу, за який можна купити певний товар.  Через хвилину перед кожним студентом постане вибір «витрачати» чи «зберігати» свої гроші. На продаж будуть виставлені різноманітні «товари» попарно. Правила гри не дозволяють придбати обидва товари, тільки щось одне, або нічого.

Примітка: Усі покупки можна робити лише тоді, коли «товари» пропонуються на продаж. Не можна повертатися до попередньої пари, якщо на продаж уже виставлено наступну пару.

Викладач  зачитує пари  товарів , а учасники, які бажають придбати певний «товар», записують його назву на такій кількості жетонів, яку вказав викладач. Наприклад, «Квартира»- записуємо слово «квартира» на 1-му жетоні, «здорова сім я »- на 3-х , оскільки за умовою гри, ціна «квартири»-1 папірець, а ціна «здорової сім ї » -3 папірці.

Як розпорядитися своїм життям

№1    Варіант А Варіант Б
Чудова квартира або будинок(1 жетон) Новий автомобіль(1 жетон)
№2    Варіант А Варіант Б
Оплачена поїздка до будь-якої країни світу разом з другом(2 жетони) Чисте навколишнє середовище(2 жетони)
№3   Варіант А Варіант Б
Стати найпопулярнішим серед своїх товаришів на 2 роки(1 жетон) Мати одного друга(2 жетони)
№4    Варіант А Варіант Б
Престижний університет для доньки чи сина(2 жетони) Заснувати прибуткову фірму(2 жетони)
№5   Варіант А Варіант Б
Мати здорову сім’ю(3 жетони) Здобути всесвітню славу(3 жетони)

Після того, як усі учасники зробили свій вибір, оголосіть, що тим, хто вибрав «щасливу сім ю» , повертають 2 папірці, як винагороду.

№6   Варіант А Варіант Б
Можливість змінити якусь рису зовнішності(1 жетони) Відчуття задоволення протягом усього життя(2 жетони)
№7   Варіант А Варіант Б
5 років безмежної фізичної насолоди (2 жетони) любов та повага людей, що є для тебе найдорожчими (2 жетони)
Ті, хто обрав 5 років насолоди, повинні додатково сплатити 1 папірець за певні речі ми маємо платити більше, ніж здається спочатку).
№8   Варіант А Варіант Б
Чиста совість(2 жетони) Здатність досягти успіху у тій сфері, де найбільше цього прагнеш(2 жетони)
№9   Варіант А Варіант Б
Створити диво для того, кого любиш(2 жетони) Можливість заново прожити одну подію власного життя(2 жетони)
№10   Варіант А Варіант Б
Сім додаткових років життя(3 жетони) Безболісна смерть, коли настане час(3 жетони)

 

Запитання для обговорення:

  1. Яка покупка подобається вам найбільше? Чому?
  2. Чи шкодуєте ви про те, що не зробили якусь покупку? Чому?
  3. Чому ви навчилися, виконуючи цю вправу?
  4. Чи хотілося б вам поміняти деякі правила гри?

Висновок: Правила гри можна змінити, але життя – це не гра. Не можна повторити вже зроблений вибір чи скасувати прийняте рішення. Не можна охопити абсолютно все чи скористатися кожною можливістю. Не можна передбачити, які можливості будуть у вас через тиждень або рік. Вам завжди бракуватиме часу, варіантів вибору, грошей, можливостей. Ви повинні будете платити за кожен свій вибір у житті – і часто ця плата буде перевищувати ваші сподівання.

(Слайд 18)Ах…Если б только знать, какой у жизни срок,

и как суметь судьбу свою исправить…

Вернуться в прошлое хотя б один разок…

и по местам как надо все расставить…

 

Життя людини неповторне і незвичайне, радісне і сумне, повне переживань. Людей – мільйони, усі вони неповторні й несхожі. Вони, як зірки на небі, що горять незвичайним світлом. Їхнє життя гірке, як полин, і солодке, як мед. Життя кожного – це дорога, якою тільки йому призначено пройти. І якою буде ця дорога залежить… Від кого?

(Слайд 19) «Не витрачай час на міркування про те, що і заради чого робиться, тому що життя – це спектакль (драма), план якого складений Богом і не доступний людському розумові»,- сказав римський імператор Марк Аврелій. Але драма укладена не в неминучості долі для людини, а в силі або слабкості характеру, здатності або нездатності реалізувати життєві можливості.
Розповідь студентом притчі про те, як обставини змінюють людей

(Слайд 20) Одного разу до батька прийшла дочка, молода жінка, і з сумом сказала:

– Тато, я так втомилася від усього, у мене постійні труднощі на роботі і в особистому житті, вже просто немає сил … Як справлятися з усім цим?

Батько відповів:

– Давай я тобі покажу.

Він поставив на плиту 3 каструлі з водою і приніс моркву, яйце і каву. Опустив кожен інгредієнт в окрему каструлю. Через кілька хвилин вимкнув плиту і запитав дочку:

– Що стало з ними?

– Ну морква і яйце зварилися, а кава розчинилася, – відповіла дівчина.

– Правильно, – сказав батько, – але якщо ми подивимося глибше, то виявиться, що морква, яка була твердою, після окропу стала м’якою і податливою. Яйце, яке раніше було крихким і рідким, стало твердим. Зовні вони залишилися такими ж, але внутрішньо змінилися під впливом однакового ворожого середовища – окропу. Те ж відбувається і з людьми: сильні зовні люди можуть розклеїтися і стати слабаками там, де крихкі і ніжні лише затвердіють і зміцніють …

– А як же кава? – Здивовано запитала дочка.

– О, кава – це найцікавіше. Вона повністю розчинилася в агресивному середовищі і змінила її – перетворивши окріп в чудовий ароматний напій. Є люди, яких не можуть змінити обставини, – вони самі змінюють їх і перетворюють на щось нове, отримуючи для себе користь і знання з обставин. Ким стати у важкій ситуації – вибір кожного.

Висновок: не дозволяйте обставинам змінити своє життя, тільки від вас залежить ваш вибір.

 

Технологія «Вільний мікрофон».
(Слайд 21)Кожен бажаючий швидко і чітко висловлює свою думку .
Обговорюються питання. Після кожного робиться висновок.
–         Чи може кожна людина жити так, як хоче? Що для цього потрібно?
Висновок: Людина може жити так, як хоче, тобто запланувати своє життя, поставити мету, вибрати шлях для її реалізації. Усе залежить від її характеру, сили волі. Необхідно вміти переборювати труднощі, мало одного бажання. Необхідна праця, боротьба, сила волі, щоб досягти чого – небудь.
–         Чи справедливе твердження: «Моє життя, як хочу, так і живу»?
Висновок: Потрібно пам`ятати, що живеш серед інших людей, поважати їх право на життя.
–         Що важче: будувати життя чи пристосуватися до нього?
Висновок: Простіше пристосовуватися, але чи цікавіше, і чи краще це для тебе…

Розповідь студентом сильної притчі  про порожні скарги

(Слайд 22) Одного разу чоловік йшов повз якогось будинку і побачив стареньку в кріслі-гойдалці, поруч з нею гойдався в кріслі дідок, що читав газету, а між ними на ганку лежала собака і скулила, як нібито від болю. Проходячи повз, чоловік про себе здивувався, чому ж скиглить собака.

На наступний день він знову йшов повз цього будинку. Він побачив престарілу пару в кріслах-гойдалках і собаку, що лежить між ними і видає той же жалібний звук.

Спантеличений чоловік пообіцяв собі, що, якщо і завтра собака буде скиглити, він запитає про неї у цієї пари.

На третій день на свою біду він побачив ту ж сцену: старенька гойдалася в кріслі, дідок читав газету, а собака лежала на своєму місці і жалібно скиглила.

Він більше не міг це виносити.

– Вибачте, мем, – звернувся він до старенької, – що сталося з вашою собакою?

– З нею? – Перепитала вона. – Вона лежить на цвяху.

Спантеличений її відповіддю чоловік запитав:

– Якщо вона лежить на цвяху і їй боляче, чому вона просто не встане?

Старенька посміхнулася і сказала привітним ласкавим голосом:

– Значить, голубе, їй боляче настільки, щоб скиглити, але не настільки, щоб зрушити з місця …

Висновок: У цьому є правда: ми часто ниємо про те, що нас дістало, що треба щось міняти, але при цьому нічого не робимо. Замість того, щоб хоча б «встати».

 

 «Бережи час – це полотнина, з якої виткано життя». (К.Річардсон)

Я хочу запропоувати вам уривок з екранізації роману Ф.М.Достоєвського «Ідіот». Цей геніальний монолог про те, наскільки цінне твоє життя, якщо тобі залишилося жити 5 хвилин, вкладений в уста князя Мишкіна «психологом пера» і дослідником людської душі Федором Достоєвським.

В основі оповідання – епізод з життя самого Ф.М. Достоєвського, коли йому, засудженому до розстрілу у справі Петрашевського в 1849 р, в останній момент замінили страту на каторжні роботи. (Слайд 23)
Технологія «Захист ідеї».
Робота проводиться в парах. Роздаються картки із висловленнями про значення, мету життя. 2-3 хвилини йде обговорення, потім студенти зачитують висловлення, пояснюють, як їх розуміють.
Завдання учням:
1.     Світ належить оптимістам, песимісти – тільки глядачі. (Ф.Гізо)
2.     Жити – це не означає дихати, це означає – діяти. (Ж-Ж. Руссо)
3.     Наше життя – це те, що ми думаємо про нього. (Марк Аврелій)
4.     Ключ до життя – служіння людям.(Д.Джексон)
5.     Найвища із книг – книга життя, яку не можна ні закрити, ні знову відкрити за своїм бажанням. (А. Ламартін)

  1. Чтоб мудро жизнь прожить, знать надобно немало.

Два главных правила запомни для начала:

Ты лучше голодай, чем что попало ешь,

И лучше будь один, чем вместе с кем попало. (Омар Хайям)

  1. Ты скажешь: эта жизнь – одно мгновенье,

Ее цени, в ней черпай вдохновенье.

Как проведешь ее, так и пройдет,

Не забывай: она – твое творенье. (Омар Хайям)

Пошук сенсу життя, свого місця в ньому – дуже складна робота. Давайте спробуємо виробити правила, яких ми будемо дотримуватись у житті. Адже потрібно завжди починати влаштовувати світ із себе: з життя в групі, у родині, спілкування з друзями, родичами, викладачами, з власного відношення до своїх прав і обов’язків. (Студенти із пари слів вибирають ті, які треба розмістити в колонки «Менше» та «Більше», складаючи тим самим правила життя. Таблицю краще поступово створювати на дошці.)

Менше Більше
говорити слухати
планувати робити
непокоїтися сподіватися
сумніватися вірити
байдикувати працювати
хмуритися посміхатися
підозрювати довіряти
невдоволення вдячності
ненависті любові
неввічливості взаєморозуміння

 

Підведення підсумків
–         Що з почутого сьогодні вам запам’яталося?
–         Що ви взяли для себе із сьогоднішнього заходу?
–         Що сподобалося, що ні?

(Слайд 24) Найвища в світі цінність — жити!
Йти вдаль по вранішній росі,
Сміятись, плакати, любити,
І дивуватися красі.
Яке це щастя в світі жити!
І відчувати смак життя.
Співати, мріяти, радіти,
Й летіти в світле майбуття.
Яке це щастя — в світі жити!

Прикріплені файли

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *